flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Лукаш прокоментувала закони, ухвалені 16 січня

23 січня 2014, 11:11

 Прийняті 16 січня 2014 парламентом закони відповідають європейським нормам.

Про це заявила Міністр юстиції Олена Лукаш в ефірі телеканалу «Інтер».
«В усіх країнах існує відповідальність і за екстремізм, і за наклеп, і за масові порушення громадського порядку, і за носіння шоломів, і маскування обличчя і тіла - це європейські норми і їх наявність передбачена в керівних принципах ОБСЄ та в резолюціях Ради Європи», - сказала О.Лукаш.
«До наклепу можна ставитися по-різному, але питання наклепу врегульовано в усіх провідних країнах світу. Позбавлення волі до 2 років за наклеп існує в Данії, до 5 років – у Греції, від 3 місяців до 5 років – у Німеччині, в Швеції – до 2 років, в Бельгії – до року», - сказала Міністр. Водночас вона не виключила, що до даного закону можуть бути внесені зміни.
«Застосування такої норми буде дуже обережним і якщо вона буде утискати журналістську професію – до неї обов’язково будуть внесені зміни. Правосвідомим громадянам та журналістам, я думаю, що немає за що хвилюватись. Якщо під час практики застосування виникнуть такі питання – то ця норма буде видозмінена, або взагалі скасована», - підкреслила вона.
О. Лукаш нагадала, що практично в усіх країнах існує відповідальність і за екстремізм, і за наклеп, і за масові порушення громадського порядку.
«Є такі норми і в законодавстві ЄС та США. І якщо нас закликають їх не приймати, не ухвалювати, не виконувати і не підписувати, то підхід повинен бути точно такий і в їхніх державах. Ці норми повинні зникнути в кодексах провідних країн світу», - підсумувала Міністр.
   За матеріалами газети "Закон і Бізнес"