flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Коментарі ДОДАТИ КОМЕНТАР «Той факт, що наш суд — молода установа, жодним чином не впливає на якість і оперативність розгляду справ»

10 січня 2014, 14:07
У цьому році Київський окружний адміністративний суд відсвяткував 5-річчя від початку процесуальної діяльності. Три роки із цих п’яти установу очолює Олег БАСАЙ. У 2010 р., коли Вища рада юстиції призначила його керівником КОАС, Олег Вікторович одразу ж узявся наводити лад у суді. Так, він попросив у Ради суддів адміністративних судів методичної допомоги, аби з’ясувати, чим і як жила установа до його приходу. Про успіхи, яких удалося досягти за останні 5 років, та про проблеми, що заважають КОАС працювати на повну силу, О.Басай розповів нашому виданню.
 
«Ми не допускаємо конфліктних ситуацій»
— Олегу Вікторовичу, до зайняття посади голови КОАС досвіду керівної роботи в судовій системі у вас не було. Бути керманичем молодого суду — це тяжка ноша?
— Повноваження голови місцевого суду визначені законом «Про судоустрій і статус суддів». Слід зазначити, що здійснення судочинства нерозривно пов’язане з питанням організації роботи суду. Вона включає в себе організацію роботи апарату, планування в суді, здійснення контролю за виконанням запланованих заходів, проведення зборів, нарад суддів, узагальнення судової практики, ведення судової статистики, діловодства та архівної справи, роботу з кадрами, розгляд звернень громадян, забезпечення доступу до публічної інформації, матеріально-технічне забезпечення.
З огляду на специфіку такої діяльності природно, що в повсякденному житті виникають певні проблеми, які ми зазвичай розв’язуємо разом — усім колективом.
— Чи трапляються у вас розбіжності з позицією, думкою колективу? Як шукаєте
виходи з таких ситуацій? Чи, можливо, у вас у колективі повна гармонія й ніколи не виникає конфліктних ситуацій?
— У цьому контексті, на мою думку, не можна ототожнювати поняття «розбіжність думок» і «конфліктна ситуація». Цілком природно, що в будь-якому колективі, у тому числі й у нашому, є ті чи інші позиції стосовно різних робочих питань. Тому, вирішуючи питання внутрішньої діяльності суду, ми радимось із колегами й конфліктних ситуацій не допускаємо.
«Нам удалося створити колектив однодумців»
— На вашу думку, 5 років — це достатній строк для становлення суду як інституції, спроможної оперативно та якісно розглядати справи?
— Можна сказати, що 5 років діяльності нашого суду порівняно з іншими установами — незначний час. Це наш перший маленький ювілей, який дає привід оцінити пройдений шлях, поділитися здобутками та планами на майбутнє. На мою думку, за такий короткий строк КОАС пройшов складний шлях становлення й розвитку. Що стосується якості
та оперативності судочинства, то під час розгляду конкретної адміністративної справи суддя керується законом і своїм внутрішнім переконанням. І той факт, що наш суд — молода установа, жодним чином не впливає на якість і оперативність розгляду справ. Суддівський корпус КОАС досить молодий, але він — колектив професіоналів, відданих своїй справі.
— Яких висот досягнув за 5 років КОАС?
— Серед основних наших досягнень, вважаю, є те, що нам удалося створити колектив однодумців. Я маю на увазі не лише суддів, а й працівників апарату, які щоденно виконують обов’язки, визначені законом.
Сьогодні в КОАС працює 21 суддя і 89 працівників апарату. Наші судді виконують не тільки своє основне завдання — здійснення судочинства, а й викладають правові дисципліні в Національній школі суддів, Академії адвокатури, Національній академії прокуратури та в інших вищих нав­чальних закладах.
У нас — 7 кандидатів юридичних наук. Також слід зазначити, що 4 колишні працівники апарату вже призначені на посади суддів: Євген Кравченко, Тетяна Кравчук, Іван Войтович,
Лідія Федів.
«Лише впродовж 10 місяців цього року звільнилися 19 працівників апарату»
— Які проблеми заважають очолюваному вами суду працювати на повну силу? Яка сьогодні ситуація з фінансуванням установи?
— Звичайно, певні проблеми існують. Передусім — недостатнє забезпечення діяльності суду. Зокрема, у працівників апарату суду дуже низький рівень заробітних плат. Для прикладу: помічник судді, який має вищу юридичну освіту, готує проекти процесуальних документів, працює із законодавством, у середньому отримує близько 1500 грн. В інших працівників апарату — секретарів судового засідання, секретарів суду — рівень зарплат ще нижчий. Маю надію, що найближчим часом проблему буде розв’язано на законодавчому рівні й наші працівники матимуть належний рівень заробітних плат.
— У КОАС немає окремого приміщення. Як це впливає на роботу суду? Коли має вирішитися питання покращення «житлових умов» установи? Чи надходили вам пропозиції переїхати?
— Щодо приміщення суду. Це питання наразі залишається болючим для нас. Сьогодні суд розміщений у центральній частині міста за адресою: бульв. Лесі Українки, 26. Однак фактично розташований у двох приміщеннях на різних поверхах.
У лютому цього року розпорядженням Кабінету Міністрів було прийнято рішення про передання Державній судовій адміністрації для розміщення КОАС приміщення на вул. В.Гетьмана. Це адміністративно-господарська будівля, яка колись належала заводу «Більшовик».
На жаль, на сьогодні (а пройшло понад 8 місяців) у зв’язку з певними організаційними проблемами це приміщення нам не передане. Проте маємо надію, що розпорядження Уряду буде виконано й КОАС найближчим часом отримає належне приміщення.
— Кілька років тому в суді були проб­леми із залами судових засідань — їх не вистачало. Ситуація змінилася?
— Дійсно, на кінець 2010 року в суді було тільки 3 зали судових засідань. Станом на сьогодні обладнано 8 таких залів. Їх достатня кількість — один із чинників, який впливає саме на показник
додержання строків розгляду справ, оскільки суддя має можливість призначати засідання та розглядати справи у строки, визначені процесуальним законом.
— Чи є в КОАС проблеми із забезпеченням кадрами? Чи вистачає суддів та працівників апарату?
— Сьогодні існує проблема плинності кадрів у апараті суду. Так, лише впродовж 10 місяців цього року звільнилися 19 працівників апарату. Безумовно, це пов’язано саме з низьким рівнем заробітних плат. Проте, незважаючи на умови оплати праці, нам удалося зберегти в апараті суду основну частину працівників, які сумлінно виконують визначені законом обов’язки.
«Зазвичай порушення процесуальних строків виникає не з вини суду»
— Відповідно до статистичних даних за І півріччя цього року, оприлюднених Вищим адміністративним судом, 907 рішень КОАС переглянуто в апеляційному порядку. 198 (22%) з них — скасовано або змінено. У І півріччі минулого року відсоток скасованих/змінених рішень був таким самим. Виходить, якість роботи суду не покращується?
— Показники скасованих/змінених рішень, на мою думку, слід розглядати в сукупності із загальними статистичними показниками розгляду справ судом. Зокрема, за І півріччя 2012 року в провадженні суду перебувало 4189 адмінсправ, в апеляційному порядку оскаржені рішення у 884 справах, переглянуто — 1230 рішень, скасованих/змінених — 276. У І півріччі 2013 року в провадженні суду перебувало 4226 адмінсправ, в апеляційному порядку були оскаржені рішення в 1165 справах, переглянуто 907 судових актів, скасовано/змінено 198 рішень. Як бачимо, кількість скасованих рішень у І півріччі 2013 року є меншою, ніж за аналогічний період 2012 року. Тому ставити питання про те, що показник якості розгляду справ у КОАС не покращується, на мою думку, передчасно.
Разом з тим хочу зазначити, що в нас запроваджено практику систематичного аналізу причин і підстав скасування рішень. Висновки за результатами такого аналізу щомісячно обговорюються на зборах суддів КОАС.
— Чи вдається суддям укладатися в розумні строки розгляду справ? Які причини затягування слухань? Аби справи розглядали
оперативніше, потрібні законодавчі зміни чи все залежить від того, як суддя ставиться до виконання своїх обов’язків?
— Строки, впродовж яких адмінсправа повинна бути розглянута, встановлені Кодексом адміністративного судочинства. Дотримання процесуальних строків у суді також перебуває під постійним контролем. Причини, які призводять до їх недодержання, вивчаються, аналізуються, а висновки щомісячно обговорюються на зборах суддів КОАС.
Зазвичай порушення процесуальних строків виникає не з вини суду. Як свідчить практика, це зумовлено об’єктивними причинами: неприбуттям у судове засідання осіб, які беруть участь у справі, задоволенням заявлених сторонами клопотань, неоперативною роботою пошти.
Слід зазначити, що судді КОАС уживають усіх необхідних заходів організаційного та процесуального характеру для додержання процесуальних строків. Як наслідок, згідно з даними статистики за період із січня до жовтня 2013 року суд вирішив 6001 справу. Із загальної кількості справ 85% розглянуто в строки, передбачені законом.
— Справи якої категорії найпоширеніші в КОАС?
— Відповідно до статистичних даних у нашому суді найбільше розглядається справ за позовами фізичних чи юридичних осіб до органів податкової служби, органів Пенсійного фонду, соціального захисту населення, реєстраційної служби. Також розглядається багато справ, пов’язаних із земельними правовідносинами.
— З розглядом якої категорії справ у суддів виникають проблеми? Чому? Чи допомагають постанови пленуму ВАС усунути деякі спірні моменти при розгляді справ?
— Звичайно, під час розгляду справ постають певні спірні питання. Як правило, проблеми виникають при визначенні юрисдикції, тобто в порядку якого судочинства — адміністративного, господарського чи цивільного — необхідно розглядати справу.
У таких ситуаціях дуже важливе значення мають постанови пленуму та інформаційні листи ВАС, навчальні семінари, круглі столи з питань застосування чинного законодавства під час розгляду справ тієї чи іншої категорії, які організовуються на різних рівнях ВАС,
Київським апеляційним адміністративним судом, НШС.
«Ми завжди відкриті для діалогу з представниками ЗМІ»
— Чи багато суддів КОАС притягувалися до дисциплінарної відповідальності за останні 5 років? Якщо так, то за які порушення?
— За останні 5 років жоден із суддів КОАС не притягувався до дисциплінарної відповідальності.
— Чи часто проводите зустрічі з представниками ЗМІ? Адже сьогодні одним із завдань судів є поліпшення комунікації з пресою та громадянами.
— Зазвичай ми спілкуємось із представниками ЗМІ. Також докладаємо зусиль для подальшого покращення комунікації з пресою, адже переконані, що суд повинен працювати для людей, бути відкритим, доступним. Свідченням цього є сьогоднішня наша з вами зустріч.
У КОАС у повному обсязі реалізується принцип максимальної інформаційної відкритості та забезпечення доступу до правосуддя, що і є безумовною запорукою підвищення довіри
громадян до суду та зміцнення авторитету судової влади в цілому. Ми завжди відкриті для діалогу з представниками мас-медіа. На підтвердження сказаного: у 2012 році була проведена перша громадська експертиза офіційних веб-сайтів судів і КОАС отримав диплом ІІІ ступеня в номінації «Доступ до правосуддя».
— Напередодні Нового року хотілося б почути ваші побажання колегам.
— Хочу побажати колегам міцного здоров’я, добробуту, життєвої наснаги, оптимізму та нових здобутків у ім’я України.
 

http://zib.com.ua/ua/47014-suddya_ne_povinen_hovatis_u_pravoviy_futlyar_-_dumka.html