flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звернення голови ради суддів загальних судів Інни Отрош до голів апеляційних та місцевих загальних судів щодо забезпечення активного використання при здійсненні правосуддя систем відеоконференцзв'язку

26 листопада 2013, 08:19

   Головам апеляційних та 
місцевих загальних судів

Відповідно до рішення ради суддів загальних судів від 21 листопада 2013 року № 99, звертаюся до Вас з приводу наступного.

15 серпня 2012 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції», прийнятий Верховною Радою України 04 липня 2012 року.

В кримінальному, цивільному, господарському та адміністративному процесуальному законодавстві введено новели щодо участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Суд ухвалює рішення про здійснення дистанційного судового провадження за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи інших учасників кримінального провадження. У разі якщо сторона кримінального провадження чи потерпілий заперечує проти здійснення дистанційного судового провадження, суд може ухвалити рішення про його здійснення лише вмотивованою ухвалою, обґрунтувавши в ній прийняте рішення. Суд не має права прийняти рішення про здійснення дистанційного судового провадження, в якому поза межами приміщення суду перебуває обвинувачений, якщо він проти цього заперечує.

Цивільно-процесуальній кодекс України доповнено статтею 158-1 згідно із якою суд за власною ініціативою або за клопотанням сторони чи іншого учасника цивільного процесу може постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Відеоконференція покликана захистити сторони від надмірного затягування судового процесу, що є однією з найбільших проблем сучасного українського судочинства. А першочергова причина затягування справи - неявка учасників процесу до зали судового засідання. Проведення слухання в режимі відеоконференції допоможе зекономити час та кошти, які витрачають, щоб доїхати або доставити особу до суду.

Враховуючи викладене, на виконання доручення Президента України від 05 липня 2012 року №1-1/1795, з метою підвищення оперативності та якості здійснення правосуддя, збільшення рівня довіри до судової системи та забезпечення відкритості суду для громадськості, звертаю Вашу увагу на необхідність забезпечення активного використання судами при здійсненні правосуддя встановлених систем відеоконференцзв’язку.


Голова ради суддів
загальних судів І. О. Отрош