flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чинний євроінтеграційний Закон про гарантії виконання судових рішень

17 жовтня 2013, 14:57

Згідно з положеннями Закону № 583- VII протягом одного року з дня набрання ним чинності урядом буде проведений аудит усіх рішень судів, за якими держава заборгувала громадянам засоби. Крім того, Закон визначає черговість виплати таких коштів. 16 жовтня, набув чинності Закон від 19.09.2013 р. № 583- VII , що вносить зміни до законодавства щодо виконання судових рішень.

Зокрема, згідно зі змінами до Закону «Про виконавче провадження» передбачено, що рішення про стягнення коштів з державних органів, державного та місцевих бюджетів або бюджетних установ виконуються органами, які здійснюють казначейське обслуговування бюджетних коштів (ч. 2 ст. 3).

При цьому виконавчий збір не стягується за виконавчими документами про конфіскацію майна, стягнення періодичних платежів, стягнення виконавчого збору, накладення арешту на майно для забезпечення позовних вимог, відшкодування витрат, пов’язаних з організацією та проведенням виконавчих дій, і стягнення штрафів, накладених відповідно до вимог даного Закону, а також у разі виконання рішень у порядку, встановленому Законом України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» (ч. 2 ст. 28).

Крім того, виконавче провадження підлягає обов’язковому зупиненню у разі направлення виконавчого документа до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, у випадку, передбаченому частиною третьою статті 4 Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» ( п . 18 ч. 1 ст. 37).

У свою чергу , розд. II « Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» доповнено новим пунктом 3, визначальним, серед іншого, яким чином здійснюється погашення існуючої заборгованості за судовими рішеннями, відповідальність за виконання яких несе держава .

Так, зазначено, що заборгованість погашається в такій черговості:

- В першу чергу погашається заборгованість за рішеннями суду щодо пенсійних і соціальних виплат, про стягнення аліментів, відшкодування збитків та шкоди, завданих внаслідок злочину або адміністративного правопорушення, каліцтва або іншого ушкодження здоров’я, а також у зв’язку з втратою годувальника;

- У другу чергу погашається заборгованість за рішеннями суду, пов’язаних із трудовими правовідносинами;

- У третю чергу погашається заборгованість по всіх іншим рішенням суду .

При цьому бюджетні асигнування на погашення заборгованості визначаються законом про держбюджет на відповідний рік.

Крім того, Законом № 583- VII Кабміну доручено:

- Забезпечити проведення протягом одного року з дня набрання чинності даного Закону інвентаризації заборгованості з виплат за рішеннями суду, виконання яких гарантується державою, прийнятого на підставі правовідносин, які мали місце до набрання чинності даного Закону;

- Привести протягом трьох місяців з дня набрання чинності даного Закону свої нормативно – правові акти у відповідність із цим Законом.

Нагадаємо, що вже діє наказ Мін’юсту, покликаний поліпшити виконання рішень ЄСПЛ.