flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особу засуджено за незаконну порубку дерев

18 січня 2023, 14:52

17 січня 2023 суддя Савранського районного суду Одеської області у відкритому судовому засіданні розглянула кримінальне провадження відносно громадянина К., який обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.246 КК України, а саме: у незаконній порубці дерев у інших лісових насадженнях, що заподіяло істотну шкоду.

Згідно з обвинувальним актом К. обвинувачується в тому, що 03.11.2022р. приблизно о 17год. 20хв. діючи умисно, всупереч встановленому порядку заготівлі лісодеревини, без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів (лісорубного квитка або ордера), перебуваючи в лісових насадженнях, які виконують природоохоронну функцію у захисті ґрунту від вітрової та водяної ерозії в порушення вимог статті 1 Лісового кодексу України, згідно якої усі ліси на території України, незалежно від того, на землях яких категорій за основним цільовим призначенням вони зростають, та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд України і перебувають під охороною держави, статті 4 цього Кодексу, відповідно до якої до лісового фонду України належать усі ліси на території України незалежно від того, на землях яких категорій за основним цільовим призначенням вони зростають, та незалежно від права власності на них, у тому числі лісові ділянки, захисні насадження лінійного типу площею не менше 0,1 гектара, інші лісовкриті землі, та статті 60 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища», згідно якої захисні природні лісонасадження є одним із типів природних територій, що підлягають особливій державній охороні, самовільно, для власних потреб, знаходячись в межах лісового насадження яружно-балочного типу (самозаліснена земельна ділянка площею більше 0,5га), що територіально розташована на території Савранської селищної ради за межами населеного пункту с.Бакша, Подільського району, Одеської області (географічні координати 48.016171, 29.938011), маючи на меті здійснити незаконну порубку лісових насаджень за допомогою заздалегідь підготовленого інструменту – знаряддя правопорушення, а саме: саморобного транспортного засобу (задня частина від мотокультиватора «ЗУБР» НТ-135 з рамою від мотоциклу невстановленої марки) з причепом та бензопили марки «STIHL» MS 180/S оранжевого кольору, здійснив незаконну порубку п’яти сиророслих дерев: чотири дерева породи «Ясень» діаметром шийки кореня першого дерева 18,1-22см, другого дерева – 22,1-26см, третього дерева – 26,1-30см і четвертого дерева 42,1-46см, та одне дерево породи «Акація» діаметром шийки кореня 22,1-26см, відокремивши стовбури дерев від коріння, з метою подальшого використання їх для власних потреб без мети збуту.   

Своїми умисними діями К. згідно обґрунтованого розрахунку розміру завданої шкоди заподіяв істотну шкоду державним інтересам в особі Савранської селищної ради на загальну суму 26294,83грн., що у двадцять і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян та відповідно до ст.246 КК України є істотною шкодою.   

Таким чином, К. обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.246 КК України, а саме: у незаконній порубці дерев у інших лісових насадженнях, що заподіяло істотну шкоду.

В судовому засіданні обвинувачений К. повністю визнав свою винуватість в обсязі пред’явленого йому обвинувачення, цивільний позов прокурора також визнав у повному обсязі та пояснив, що на початку листопада минулого року (точної дати він не пам’ятає) у вечірній час він приїхав на своєму транспортному засобі у лісопосадку, що знаходиться за селом Бакша, та зрубав там 5 дерев, які розпиляв на дрова, але потім його побачили працівники поліції.  

У вчиненому кримінальному правопорушенні обвинувачений К. щиро кається, запевнив суд, що в подальшому не вчинятиме правопорушень, а також попросив суд не досліджувати матеріали кримінального провадження, так як повністю визнає свою винуватість.

В судовому засіданні обвинувачений К. повністю визнав свою винуватість в обсязі пред’явленого йому обвинувачення.

У вчиненому кримінальному правопорушенні обвинувачений К. кається, вказав, що готовий понести покарання, а також попросив суд не досліджувати матеріали кримінального провадження, так як повністю визнає свою винуватість.

Суд вважає доведеною винуватість К. у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.246 КК України, а також правильність кваліфікації дій обвинуваченого Суд врахував дані, що характеризують особу обвинуваченого, та прийняв до уваги визнання ним своєї винуватості, щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення та наявність на його утриманні малолітньої дитини.

За результатами повного та всебічного судового розгляду суддя постановила вирок, яким К. визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.246 КК України, призначивши йому покарання у виді обмеження волі на строк 1 (один) рік.

На підставі ст.75 КК України К. від відбування покарання звільнено з випробуванням з іспитовим строком 1 (один) рік, якщо він протягом іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов’язки.

Цивільний позов прокурора в інтересах держави в особі Савранської селищної ради Одеської області – задоволено повністю.

                                  

 

 

Прес-служба суду