flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як спілкуватись з особами з інтелектуальними та психічними порушеннями

25 лютого 2019, 16:26

22 лютого 2019 року судді  Одеського регіону проходили навчання, підвищуючи рівень своєї кваліфікації щодо комунікативних навиків при спілкуванні з особами з психічними та інтелектуальними порушеннями.

Від Савранського районного суду суду Одеської області участь у тренінгу взяла суддя Трачова Оксана Дмитрівна.

Захід організовано Правозахисною організацією «Права людини» у партнерстві з Національною школою суддів України в рамках проекту «Розробка та апробація навчального курсу для суддів та працівників апарату суду щодо особливостей спілкування з особами з інтелектуальними та психічними порушеннями», у співпраці з Програмою Агентства США з міжнародного розвитку USAID реформування сектору юстиції “Нове правосуддя”.

Захід проведено виконавчим директором ВГО «Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень» Кравченко Раїсою Іванівною та генеральним директором Synergy development consulting, тренером, консультантом та Головою правління ГО «Міжнародна агенція змін» Олєйніковою Світланою Юріївною.

В рамках тренінгу доповідачі підготовили цікаві інформативні лекції, практичні завдання і тести.

Навчання було присвячено не тільки вивченню прав людей з інтелектуальними та психо-соціальними порушеннями в стандартах ООН та Ради Європи. Увагу приділили й загальній теорії та моделі інвалідності. Також розглянули ситуацію в Україні на прикладі аналітичного дослідження «Моніторинговий звіт: Аналіз судової практики розгляду справ про визнання фізичної особи недієздатною».

У ході зустрічі присутні мали можливість обмінятися своїми думками та особистим досвідом спілкування з особами, які мають психічні та інтелектуальні порушення та отримати відповіді на запитання від досвідчених тренерів.

Під час навчання організатори заходу закцентували увагу присутніх на питаннях, пов’язаних з комунікаційною стратегією суду, вивченню загально-європейських стандартів щодо надання інформації про суд людям з психічними та інтелектуальними порушеннями та розвитку комунікативних навиків працівників суду для спілкування з такою групою населення.

По закінченню всі учасники отримали сертифікати.

Прес-служба суду